REČ DIREKTORA


PRIVREDA l IZBORNA 2012. GODINA

Nalazimo se u izbornoj godini i zahuktaloj predizbornoj kampanji političkih stranaka. U ovoj uvodnoj reci pokušaću da pobegnem od komentara koji bi za cilj imali bilo kakvo političko favorizovanje i opredeljenje, ali kao privrednik pokušaću da ukazem na sve ono što će nam se dešavati i koje posledice može imati za sve privrednike tzv. "izborna godina" u kojoj se nalazimo. Poznato je da se u svim izbornim godinama do sada aktivnosti svih političkih stranaka, a time i državnih i javnih službi usmeravaju ka što boljem postizanju izbornih rezultata, zapostavljaju se privredni ambijent i sve aktivnosti vezane za pramenu i poboljšanje istog naročito u posle izbornom periodu ukoliko odmahne dođe do formiranja i uspostavljanja vlasti, a tek mogu da zamislim šta će se dešavati ako izborni rezultati budu ostavili dovoljno prostora za formiranje raznih koalicija, bilo da se radi o poziciji ili opoziciji. Zaboraviće se na sve probleme koji ugrožavaju privredni ambijent u kojem se nalazi naša privreda; visoka inflacija, nestabilnost kursa koji će se sigurno posle izbora još više pogoršati, skupi bankarski krediti, velika nezaposlenost, visoki porezi i doprinosi, ogroman broj parafiskalnih opterećenja, lokalnih i administrativnih taksi, nedostatak posticaja za izvoz, izbegavanje smanjenja javne potrošnje i mnogo toga.
Posebno će ovi problemi eskalirati, ukoliko dođe do formiranja nove koalicije ili pregrupisavanja na izbornoj sceni, što će neminovno dovesti do pramena u javnim i državnim preduzećima, pregrupisavanju i podeli ministarstava, sve to će trajati jako dugo, a za posledicu će imati potpuno obustavljanje investicionih aktivnosti, nedostatak finansijskih sredstava, odlaganje i smanjenje priliva stranih investicija i kao rezultat; za privrednike jednu veoma lošu poslovnu godinu.
Naravno, privrednici nažalost ne mogu da utiču, niti da predvide izborne rezultate, ali ono što mogu i moraju da urade, jeste insistiranje na svim nivoima; na što bržem formiranju vlasti posle izbora, bez obzira kakvi će izborni rezultati biti; okretanju privrednim aktivnostima i rešavanju već nabrojanih, nagomilanih problema u privredi i državi uopšte.
U protivnom doćiće do velikog pada svih privrednih aktivnosti i do pogoršanja rezultata poslovanja, čime će se još jednom potvrditi trogodišnji ciklus aktivnosti u državi, a četvrta godina tzv. "izborna godina" biće opet i još jednom izgubljena godina za bilo kakvo poboljšanje rezultata u državi uopšte.
Nesmemo da zaboravimo, da već nekoliko godina poslujemo u uslovima ekonomske krize uz velika privredna previranja i pomeranja u Svetu i Evropi posebno, sa kojim se suočavaju sve zemlje u okruženju, potresi u evro-zoni, prodor kapitala i radne snage sa Istoka, jačanje zemalja i regiona koji imaju energetske potencijale; sve to doprineće da naša i onako slabašna privreda sve više i više posustaje.
Jedno od mnogih rešenjaje da se glas privrednika malo više čuje i uvažava, bar posle izbora, jer ponoviću; privrednici najbolje znaju kako treba, a političari imaju moć da to sprovedu.


                                                                                                                                                                         Miroslav Tlačinac

SADRŽAJ