REČ UREDNIKA


0 STVARANJU I TROŠENJU

Srbija je prva među socijalističkim zemljama krenula u tranziciju, ali su je na tom putu sustigle iprestigle sve zemlje u okruženju. Sve dalje smo od prave tržišne privrede, a nivo proizvodnje koji sada imamo je tek 40 odsto one koju je naša država imala 1989. godine, pre početka ratova koji su doneli privredni sunovrat. U pretkriznoj, 2008. proizveli smo tek nešto malo više nego 2000. godine, ali i dalje manje od polovine nego pre 20 godina.
Privrednici se i dalje nadaju povoljnijem poslovnom ambijentu, iako znaju da politička nestabilnost stvara i ekonomsku. U začaranom krugu privrednih problema nelikvidnost jeste najveći, ali lečeći pojavne oblike tog najkrupnijeg problema zaboravljamo da su njegovi uzroci, pre svega nemogućnost naplate potraživanja, preskupi bankarski krediti, visoke cene energenata, visoki porezi i doprinosi na zarade. Ekonomisti tvrde da je izlaz u ograničavanju naplate potraživanja za maksimalno 60 dana, podsticanju izvoznika ukidanjem poreza na dobit. Osim toga, i u smanjenju javne potrošnje i rezanju poreza, ali su poslednje dve, u izbornoj godini izrazito nepopularne mere. Danas postoji čak 29 različitih dažbina i obaveza koje svaki privrednik mora da plati državi jednom mesečno, a nepotrebne administrativne procedure, prema podacima PKS, odnose 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda. U takvom ambijentu, kažu, još uvek se više isplati kupiti nekretninu, nego otvoriti proizvodnju i zaposliti ljude.
Jedan poznati srpski psihijatar tvrdi da ga sve češće posećuju i neki još uvek uspešni privrednici koji mu poveravaju kako često sanjaju da su prodali preduzeće, otpustili radnike i novac smestili na sigurno mesto. Tajkuni mu, kažu, ne dolaze, oni su daleko od proizvodnje, u svetu nekretnina i preprodaje. Sve dok je tako, Srbija će i dalje trošiti više nego što stvara. Zbog toga je na dobrom putu da postane trajno siromašna zemlja, a sa siromašnim građanima nema uspešnih privrednika. Samo će, možda, za psihijatre biti - više posla.


                                                                                                                                                         Marina Miljković Dabić

SADRŽAJ