Gabon


,,AMIGA"U GABONU - DRUGO IME ZA USPEH
Uspeli smo

Želja za pobedama stara je vekovima, pa potreba da se u nekom poslu uspe nikada neće biti tek staromodna čežnja. Kažu daje uvek slatko sećati se onoga stoje iziskivalo mnogo truda i napora. „Amiga"je ponosna na posao na afričkom kontinentu, jer su u Gabonu naši radnici za šest i po meseci završili montažu 1.600 tona teške čelično rešetkaste-krovne konstrukcije kojom je pokriven stadion u gradu Franceville, građen za Kup afričkih nacija CAN 2012. Načinom na koji smo završili posao u Gabonu investitor je izuzetno zadovoljan, zato što smo kvalitetom izvedenih radova i poštovanjem rokova u potpunosti ispoštovali njegove zahteve. Poznato je daje 22 januara ove godine, na ovom stadionu, koji može da primi 20.000 gledalaca i koji je sada ponos ovog gabonskog grada, odigrana i prva zvanična utalmica između reprezentacija Gane i Gabona.
Profesionalan odnos prema poslu, praćenje dinamike u dan i odlična saradnja sa ostalim izvođačima i predstavnicima investitora, gabonskog Ministarstva kulture, sporta, omladine i zabave, glavne su karakteristike ovog posla u srcu Afrike. Posle tehničkog prijema, svi radnici i oprema „Amige" vraćeni su u Srbiju.
- U prethodnim vizijama uglavnom je prikazan obim izvedenih radova i način izvođenja, uključujući proizvodnju, transport i pripremu konstrukcije za montažu. Posebno su značajne organizacija pripreme montaže i sama montaža na terenu. Nju su organizovali naši stručnjaci uz angazovanje oko 60 radnika, od čega je polovina bila domaćih radnika angažovanih i obučenih u režiji „Amige", što su posebno pozdravili državni predstavnici Gabona - kaže za „Viziju 6" inženjer Slavoljub Tošić, upravnik gradnje u Gabonu.ZADOVOLJSTVO NAJVIŠIH ZVANIČNIKA


Predsednik Republike Gabon Ali Ben Bongo Ondimba obišao je naše gradilište dva puta. Oba puta bio je iskreno oduševljen načinom na koji je vođen projekat pokrivanja stadiona u Francevillu, drugom po veličini gradu u Gabonu. Resorni ministri, među kojima i ministar kulture, omladine, sporta i zabave Rene N' Demezo Obiang, obišli su naše gradilište nekoliko puta. Od svih najviših zvaničnika Gabona „Amiga" je tokom čestih poseta dobijala samo pohvale na rad radnika našeg preduzeća. Poseban utisak na njih je ostavljala činjenica da je„Amiga" na gradilištu imala izdvojen plac na kojem je ukrupnjavana konstrukcija, i gde je, na licu mesta, mogla da se vidi maksimalna organizovanost po pitanju uređenosti i funkcionisanja priprema za samu montažu.
Posebno su bili impresionirani stručnjaci zaduženi za praćenje kvaliteta proizvoda i načina montaže koji je u potpunosti izveden po našem tehničkom rešenju sa pomoćnim nosačima, sve do montaže ćele krovne konstrukcije. Posebno smo dobili priznanje za poštovanje dinamičkog plana takoreći u dan, i okončali svoje radove u tačno predviđenim terminima. Gradilište u Gabonu predstavljalo je izazov u svakom pogledu koji je „Amiga" uspešno realizovala i sa ponosom će predstavljati veoma značajnu referencu„Amiginih" uspeha.
PRIMOPREDAJA RADOVA

Pored proizvođačkog i izvođačkog poduhvata, „Amiga" je bila jedina firma na gradilištu koja je do predviđenog roka izgradnje, 30. septembra, završila svoje radove i predala dokumentaciju po Ugovoru i u skladu sa svim standardima i tehničkim propisima koji su zahtevali za ovu vrstu posla. Sadržaj tehničke dokumentacije i količina koja je predata Investitoru izazvala je pažnju stručnih službi koje su pratile realizaciju ovog značajnog objekta ispred investitora, a to su: američka kompanija„Bechtel" koja je preuzela kompletno vođenje posla, francusko - gabonska firma „Socotec", čija je uloga bila provera kvaliteta procedura i svih izvedenih radova, kao i kontrola dostavljene dokumentacije, atesta, sertifikata, ispitnih listova i protokola i firma ,,2G Kabinet", u kojoj su suvlasnici naši ljudi i čija je uloga bila projektantski nadzor na realizaciji ovog veoma značajnog posla. Zahvaljujući kvalitetnoj tehničkoj dokumentaciji, primopredaja radova sa predstavnicima „Bechtel-a" izvršena je bez problema i za veoma kratko vreme. Posebno ističemo da je „Bechtel" pokazivao našu dokumentaciju drugim učesnicima u izgradnji, uglavnom francusko - gabonskim firmama, sa željom da pokaže kako treba da pripreme istu i kako da završe primopredaju radova i opreme na način kako je to uradila „Amiga" - kaže za „Viziju 6" inženjer SlavoljubTošić.

DOPRINOS LOKALNOM RAZVOJU

„Amiga" je na izvođenju radova u Gabonu angažovala od 20 do 30-ak radnika lokalne radne snage, među kojima su bili: limari, zavarivači, pomoćni radnici na montaži i demontaži skela, kao i fizička radna snaga za utovar i istovar opreme. U početku smo bili skeptični da ćemo tamo naći dovoljno stručnih radnika, ali smo nakon testiranja odabrali nekoliko izuzetno kvalitetnih zavarivača, za koje smo kasnije saznali da su obučavani i izvodili radove na veoma zahtevnim poslovima zavarivanja cevi na naftnim platformama. Među odabranim radnicima koji su prošli naše testove bila je i jedna devojka, čiji su varovi bili za primer, ili kako reče jedan od naših vodećih zavarivača,„za čistu desetku". Ona je bila naša Emilija i rado bismo je videli u našim pogonima u Srbiji, kako zbog njenih kvalitetnih radova, tako i zbog njenog prirodnog odnosa i lepote koju je posedovala. Radnici„Amige" u Gabonu imali su odličan smeštaj, uz našeg kuvara i redovnu medicinsku kontrolu lekarke koju smo angažovali iz lokalnog medicinskog zdravstvenog centra, a koja je svoju specijalizaciju zavr{ila u Rusiji. Takođe, svi pomoćni radnici u nabavci i pripremi hrane predstavljali su lokalnu radnu snagu.
Sve ovo imalo je za rezultat dobru adaptaciju naših radnika na uslove rada u Africi, veoma mali procenat zdravstvenih problema i dobre rezultate sistematskog pregleda svakog radnika po povratku u Srbiju.SADRŽAJ